Over de bomenridders

Stichting Bomenridders Leeuwarden is opgericht op 9 maart 2007. Het is een kleine stichting met slechts 3 bestuursleden en een kleine vaste groep van mensen bestaat die betrokken zijn bij de activiteiten van de stichting. Dat maakt dat we een niet-bureaucratische stichting kunnen blijven, en dat we snel kunnen communiceren en handelen.

Onze voornaamste doelstelling is dat we voorkomen dat bomen onnodig gekapt worden. Veel meer bomen moeten de kans krijgen om uit te groeien tot grote waardevolle bomen.

Er staan staan in Leeuwarden te weinig volwassen bomen terwijl de rol van grote bomen in de stad zo belangrijk is voor de mens. Onderzoek bewijst keer op keer dat door bomen en een groene omgeving de mens gezonder en gelukkiger is.

Daarnaast zijn grotere bomen van belang om water op te nemen, in hete zomers voor verkoeling te zorgen, fijnstof op te vangen en de lucht te zuiveren. Met de ingrijpende klimaatveranderingen op komst moeten we meer bomen planten en er samen voor zorgen dat ze ook groot en ouder kunnen worden.

We volgen kritisch het beleid van Gemeente Leeuwarden en als het even kan proberen we de ambtenaren die zich met het groen bezighouden te stimuleren om buiten de lijntjes te denken.

Een aantal keren per jaar gaan we in gesprek met de beheerders van het stadse groen waarbij we de grote lijnen bespreken. Verder is er regelmatig rechtstreeks contact met de gemeente over actuele zaken.

Inmiddels worden we betrokken bij het maken van beleidsplannen en als er een groot project in aantocht is, nemen we dat door met de projectleiders. Daarbij richten we ons zoveel mogelijk op het behoud van en eventueel het verplaatsen van bomen en ook het aanplanten van zoveel mogelijk bomen.

Foto’s: Harry Muis