Groene pluim

Stichting Bomenridders Leeuwarden heeft in 2008 een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen: de Groene Pluim. 

Deze pluim wordt toegekend aan mensen die zich inzetten voor het behoud van Leeuwarder bomen en ander groen, of die zich inzetten voor nieuwe aanplant of bewustwording stimuleren. Mocht u iemand willen voordragen voor deze prijs, neem dan even contact op.


2020

In 2020 hebben we een hele bijzondere Groene Pluim uitreiking gehad. Onze aanmoedigingsprijs is namelijk toegekend aan Nico Kelderhuis, senior beheerder groen en spelen bij de gemeente Leeuwarden,. Heel bijzonder dus, omdat we in het verleden niet zelden regelmatig recht tegenover de gemeente stonden bij de diverse bezwaarprocedures.

Nico Kelderhuis heeft in onze ogen de pluim verdiend, omdat hij sinds zijn aanstelling een frisse wind door de groenburelen op het stadskantoor liet waaien. Hij probeert daadwerkelijk mensen bewuster te maken van de waarde van het groen, zowel collega’s van andere afdelingen zoals civiele techniek als in uitingen naar wijkpanels e.d.. Hij staat open voor groene oplossingen, en communiceert goed. Hij volgt innovaties en werkt samen met de universiteit Wageningen om de voordelen van groen maximaal te kunnen benutten. Daar zijn we blij mee.

2017

Dit jaar werd de Groene Pluim uitgereikt aan Frits Klein Meulenkamp, bevlogen lid van wijkpanel Camminghaburen. Hij heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de ontwikkeling van het groen in die wijk. Frits heeft hij zich o.a. ingezet om in de wijk Camminghaburen fruitbomen, een natuurpad voor kinderen, een steiger voor de visvijver, moestuintjes bij de scholen en een natuurspeeltuin te realiseren.

We waren onder de indruk van zijn inzet en visie. Samen met zijn vrouw Marion, die lespakketten voor diverse scholen heeft samengesteld, probeert hij de kinderen te motiveren en activeren om hun eigen groente te kweken. Met succses, want er is ook al een heus oogstfeest geweest! De kinderen van o.a. OBS Trinova kregen ook les over bloemen en bijen en het belang van natuur in de stad, angst voor bijen en hommels werd zo weggenomen; er is zelfs een bijenkorf bij de school gekomen, omdat er nu voldoende voedsel voor de bijen in de buurt is. Frits toont in de praktijk aan dat groen mensen verbindt en daar staan we 100% achter.

De Bomenridders zouden willen dat er in elk wijkpanel een Frits zou zitten!

De pluim werd uitgereikt door onze jongste bomenpages Yalda en Aryan.

Frits Klein

2015

Op 20 mei 2016 hebben de Rainbow Gardeners de Groene Pluim over 2015 ontvangen voor hun acties om Leeuwarden groener te maken.

De prijs werd uitgereikt in de tuin waar het allemaal begon. Chantal Melching wilde de tuin achter haar flat opvrolijken en daarom begon zij met het planten van zonnebloemen. Dit initiatief trok de aandacht van enkele medebewoners en zo was het begin gemaakt van dit sympatieke groen-initiatief. Chantal nam de prijs daarom in ontvangst namens de gehele groep.

De groep is inmiddels uitgebreid en is actief op allerlei manieren. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en zo brengen ze steeds meer mensen in contact met het groen in eigen omgeving. Ze maakten bijvoorbeeld zaadbommen met kinderen, namen actief deel aan het zaaifestival en waren geregeld in de weer met guerrilla gardening. De groep werkt samen met andere groene initiatieven als Perma Weralda, Groeikracht & co, Floraflow, Dorpstun, Voedselbos Noord Nederland, de Groene Apotheek, die ook allemaal afgevaardigden hadden gestuurd naar de feestelijke uitreiking. Hun motto ‘waarom moeilijk als het ook samen kan’ maken ze zeker waar.

We hopen dat de Rainbow Gardeners nog lang actief blijven!


Rainbow Gardeners
Rainbow Gardeners

2014

De Groene pluim 2014 werd op 23 maart 2015 uitgereikt aan de initiatiefnemers van De Groene Apotheek in Leeuwarden, Inge Koch en Sjoerd Wiersma. Zij ontvingen de aanmoedigingsprijs, hoewel beide enthousiastelingen nauwelijks aanmoediging nodig hebben. Vrijwel dagelijks zijn ze aan het werk op het terrein van De Groene Apotheek aan de Oldegalileën, waar zij een paradijsje willen kweken.

Het braakliggend stuk grond is van de gemeente, maar De Groene Apotheek mag het gebruiken om planten, struiken en kleine bomen neer te zetten. De hele wijk kan straks genieten van de vruchten uit de pluktuin, de kinderen hebben er een fijne natuurspeelplek en natuurlijk is het terrein een plek waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Kinderen van de Prins Constantijnschool waren aanwezig omdat ook zij zijn regelmatig de handen uit de mouwen steken bij de Groene Apotheek. En werken in het groen, dat is bekend, geeft rust en is dus gezond voor lichaam en geest, bij volwassenen en kinderen!

We hopen dat andere bewoners van Leeuwarden en wijkpanels geïnspireerd raken door dit project, want er zijn nog genoeg braakliggende stukjes terrein waarmee bewoners aan de slag kunnen. De gemeente wil initiatieven als deze vaak wel ondersteunen.


2013

De Groene Pluim van 2013 ging naar het wijkpanel Binnenstad, Henrike Gootjes. Het wijkpanel, en Henrike in het bijzonder, maakte zich sterk voor de aanleg van geveltuinen in de stad om zodoende de binnenstad te verfraaien en leefbaarder te maken. Henrike belde in sommige gevallen zelf bij mensen aan om de bewoners op het idee voor een geveltuin te brengen.

Om meer aandacht voor het project te krijgen werden bewoners van de binnenstad en andere belangstellenden op 21 juni 2013 getrakteerd op een rondleiding langs gerealiseerde tuintjes in de binnenstad. Een mooie gelegenheid om na afloop de fraaie pluim uit te reiken.


2011

De Groene Pluim van 2011 is gewonnen door het MCL in Leeuwarden, omdat zij de aanplant van maar liefst 65 iepen op gemeentegrond realiseerden.

Het MCL toont zich zeer bewust van de nuttige functies van het groen, voor de gezondheid van mens en dier. Het idee is dat er ooit een prachtige iepenlaan langs het MCL zal lopen. De pluim werd op vrijdag 30 maart 2012 met terugwerkende kracht uitgereikt aan Winferd Madlener, hoofd facilitair bedrijf. Dit project werd gerealiseerd samen met de gemeente en het AOC (de “groenopleiding”).


2010

Op 24 februari 2011 nam de directie van Dr. Oetker de groene pluim 2010 in ontvangst.

De directie had al eerder een royale compensatie gerealiseerd (toen nog niet verplicht) voor de kap op hun eigen terrein vanwege uitbreiding van de fabriek. Eind 2010 werden ook nog een paar bomen op gemeentegrond geplant om de entree van de fabriek een klein beetje te verfraaien. Beide heren waren
erg blij met de pluim.​

Oetker en Unruhe
Blij met de pluim


2009

Voor haar inzet voor het Leeuwarder groen en haar plan om een arboretum op te richten in het Rengerspark en aangrenzende begraafplaats ontving Karen Vasbinder (VVD) de groene pluim 2009. 
Deze werd op 19 mei 2009 tijdens een rondleiding op de begraafplaats uitgereikt.


2008

De eerste Groene Pluim werd op 14 maart 2008 uitgereikt aan Gerben Hoogterp van Groen Links.
Hij zette ons idee om de leilindes op het Zaailand te redden om in een heuse actie om de aandacht op de leilindes (en Groen Links) te vestigen. Wij vonden -en vinden nog steeds- dat de politiek zich hard moet maken voor het groen in de stad, en dan niet alleen in woorden!