Welkom bij ons Bomenridder blog

Beste bomenliefhebbers,

We gaan ons best doen om jullie op de hoogte te houden van onze bevindingen op het gebied van bomen in de gemeente Leeuwarden. Wat ons opvalt, waar we mee bezig zijn, wat best goed gaat en wat nu echt eens anders zou moeten. We hopen dat jullie de blog met plezier volgen en we staan open voor jullie reacties.

Bouwplaatsen

Bouwen met bomen in de buurt blijft moeilijk. Bouwbedrijven willen –en dat is begrijpelijk-  hun klus graag zo snel en goed mogelijk klaren en bomen kunnen daarbij hinderlijk in de weg staan. We zien tegenwoordig bij werkzaamheden rondom bomen wel plankjes rond de stam, die de indruk wekken dat men best goed bezig is op de bouwplaats. De boomstam wordt dan wel beschermd, maar de wortels en ondergrond worden dat niet. 

Onder de bomen zijn namelijk niet zelden de plekken waar even “handig” het zware materieel  geparkeerd wordt zonder dat het ‘in de weg’ staat. Dit leidt tot verdichting van de grond, waardoor de boom bijvoorbeeld moeilijker water kan opnemen) Het is effect is meestal niet direct zichtbaar, en als de bomen na een paar jaar beginnen te kwijnen is dat niet meer bewijsbaar terug te voeren op de bouwwerkzaamheden.

En de mentaliteit dat je toch gewoon een nieuwe boom kunt planten lijkt nog altijd te overheersen. Vaak zijn de vernielingen geen kwade opzet, maar onwetendheid of desinteresse, en dat is misschien wel dodelijker voor het groen!

De waarde van de bomen wordt door veel mensen nog steeds onderschat. En vergeet niet; de waarde van bomen neemt toe naarmate ze ouder worden, en dat is bij nieuwbouw omgekeerd. Als de boom groot is en zijn taak als zuurstofproducent en fijnstof-afvanger optimaal kan uitvoeren is het gebouw ernaast vaak al afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *